четвер, 25 квітня 2013 р.

Свято української вишиванки!!!


З метою сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей, організації змістовного дозвілля, вдосконалення виховної роботи та розбудови системи позашкільної освіти 2013 рік був проголошений роком дитячої творчості.
 
В рамках цієї події в бібліотеці-філії №6 Ужгородської ЦМБС відбувся народознавчий урок під назвою «Українські вишиванки – наче райдуги світанки». Про красу українських вишиванок і їх величну історію школярам люб’язно розповідала народна майстриня Надія Шикула. Вона презентувала дітлахам безліч вишиванок, одній з яких більше ста років.


 
Історія народної вишивки в Україні іде коренями в глибину століть. Дані археологічних розкопок і свідчення мандрівників і літописців підтверджують, що вишивання як вид мистецтва в Україні існує з незапам'ятних часів. Вишивкою, за свідченням Геродота, був прикрашений одяг скіфів. Знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VІ ст., при дослідженнях показали ідентичність не тільки одягові, але і вишивці українського народного костюма XVІІІ-XІ ст. Арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях про русїв згадує, що вони носили вишитий одяг. Елементи символіки орнаментів української вишивки збігаються з орнаментами, що прикрашали посуд давніх жителів території України періоду неоліту, трипільської культури.
Вишиванням здавна займалися жінки, що з покоління в покоління передавали навички та секрети. Вишивки, передаючи характерні ознаки місцевості, відрізняються один від одного орнаментом, технікою виконання і гамою квітів.
По закінченню міроприємства гості бібліотеки змогли зробити пам’ятні світлини з реаритетними експонатами. Такою можливістю змогли скористуватися і ми.
Милуйтеся й радійте! Хай і у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи й квіти на полотнах! Ми з вами усі - українці, яких об'єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки.

Немає коментарів:

Дописати коментар