пʼятницю, 7 грудня 2012 р.

"Вечорниці на Катерини"

Зимові вечори темні і довгі. Та ще й піст з його суворими правилами. Нинішня молодь нудиться, не знає, куди себе подіти. Як тут не згадати добру традицію українських вечорниць. Зі святом Введення в українському народному календарі починався цикл зимових свят, які були дуже популярні в народі: Катерини, Андрія, Варвари, Сави, Миколи, Ганни і, нарешті, Різдво, Новий рік, Водохреща.


    


  За ініціативи бібліотеки-філії №6 Ужгородської ЦМБС у приміщені ЗОШ№16 були проведені Веселі вечорниці, присвячені зимовим святам. Мета цього заходу – повернути традицію проведення вечорниць, а також максимально поширити українську культуру серед молоді. Першим етапом святкування вечорниць стало свято Катерини.
  Катерини — це молодіжне свято у народному календарі українців. Цього дня дівчата ворожили про майбутню долю. Робили це, зокрема, так: зрізали гілки вишні чи сливи і ставили їх у воду або в горщик із землею на покуті. Якщо вони розцвітали до Різдва або Нового року, це обіцяло скорий шлюб. У такий же спосіб ворожили про здоров'я або смерть у наступному році.  
   Ведучі свята розповіли про народні вірування, легенди, традиції а також історію цих свят. У прибраному залі, в стилі українських народних традицій, панував хороший настрій, сміх, жарти, звучали українські пісні, весела музика, а домашню атмосферу створили солодощі, якими пригощала бібліотекар Петрішак К.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар