четвер, 6 червня 2013 р.

Конкурс на створення кращого блогу "Цікавий світ навколо тебе"...


В період з 20 по 26 травня в нашій бібліотеці проходив конкурс на створення кращого  блогу  під назвою «Цікавий світ навколо тебе». Учасниками змагань стали учні 7-го і 8-го класів ЗОШ 16 м-ну Дравці. Перед тим, як приступити до цієї місії, дітлахи спочатку поринули в короткий екскурс історії створення блогів, вивчили цікаві терміни що стосуються даної тематики. Зокрема дізналися про наступне.
Блог або веб-журнал (англ. blog, від web log, «мережевий журнал чи щоденник подій») – це сайт, основний зміст якого постійно оновлюється новими записами, які можуть містити символьні, графічні, звукові та відео дані, і відображається у хронологічному порядку. Кожен запис у блозі має тему, зміст (текстові, графічні, звукові, відео дані), дату і час публікації. До нього можуть додаватися коментарі інших людей, що забезпечує дискусію з приводу тієї чи іншої теми. Сукупність цих записів утворює хронологічну структуру блогу, в якій останній запис завжди відображається на початку, а перший в кінці, тобто в зворотному порядку.
     Блог може складатися з декількох тематичних розділів, які містять записи відповідно до його тематики. Наприклад, «Поради фахівцю» – тут можна розміщувати методичні рекомендації, обмюнюватись досвідом тощо, «Масові заходи» – в цьому розділі відвідувачі блогу можуть отриувати інформацію про заходи, що проводились у бібліотеці, дивитись фотографії, відеозаписи тощо, «Краєзнавство» – тут біблітекар може розміщувати матеріали краєзнавчого характеру т.д.
Блоги мають соціальний характер. Навколо них формується група людей, які цікавляться його тематикою, або знають особисто автора (чи авторів). Саме тому блог можна використовувати в бібліотечній роботі, сформувавши групу з бібліотекарів або з користувачів і бібліоткарів, і таким чином, організувати їх спільну діяльність.
     У веб-просторі мережі Інтернет є такі сервіси блогів:
http://livejournal.ru– «Живий журнал»;
http://blogs.mail.ru– веб-журнал на «Мейл.ру»;
http://blogger.com– «Блогер» та ін.
     Першим блогом вважають сторінку Тіма Бернса-Лі, де він, починаючи з 1992 року публікував новини. Широке використання блогів почалось з 1996 року. В серпні 1999 року комп'ютерна компанія «Pyra Labs» із Сан-Франциско відкрила сайт Blogger. Це була перша безкоштовна блогова служба.
Після завершення короткої теорії учні з радістю приступили до практики. Серед десятка учасників бібліотекарями було обрано троє  переможців. Фіналісткою проведеного конкурсу стала учениця 7-го класу Гойдаш Анна, яка створила блог під назвою «Мої Мрії»(http://horod123.blogspot.com/).
Друге місце посів Гартавер Вадим  із своїм блогом під назвою «Збережемо природу разом…»(http://teranovo.blogspot.com/), а третє почесне місце заняв Лакатош Павло із своїм богом про мерседеси(http://mersedessss.blogspot.com/).

Немає коментарів:

Дописати коментар